Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2007

Ναργιλές και ναργιλάδικα ξανά στην Ελλάδα

Ο ναργιλές ή αργιλές είναι συσκευή καπνίσματος ασιατικής προέλευσης στην οποία ο εισπνεόμενος καπνός φιλτράρεται προηγουμένως σε νερό. Ο Ναργιλές είναι ασιατικής επινόησης για ανετώτερο και ταυτόχρονα ευχάριστο κάπνισμα. Η ονομασία του προέρχεται από τη περσική λέξη "ναργκιούλ" (=είδος ινδικής καρύδας) από την οποία στην αρχή κατασκευαζόταν πριν χρησιμοποιηθεί αργότερα γυάλινη σφαίρα.

Στον ναργιλέ χρησιμοποιείται ειδικός καπνός (λεγόμενος Τουμπεκί) το οποίο είναι μίγμα από καπνό, μελάσα (απόσταγμα επεξεργασίας της ζάχαρης) και αιθέραια έλαια που δίνουν μια ευχάριστη γεύση και μυρωδιά στον καπνό. Η περιεκτικότητα του σε νικοτίνη είναι περίπου 0,5% (δηλαδή σε αντιστοιχία 1 τσιγάρο με 10 ναργιλέδες) και δεν περιέχει πίσσα η οποία προέρχεται από την καύση του χαρτιού των τσιγάρων. Γι’ αυτό και οι φίλοι του ναργιλέ (συνήθως) δεν είναι καπνιστές τσιγάρου (οι οποίοι θεωρούν τον καπνό του πολύ ελαφρό και γι’ αυτό ανούσιο).


Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανάπτυξη των μαγαζιών που προσφέρουν ναργιλέ, γνωστά και ως ναργιλάδικα ή αναφερόμενα ως chill out café (*photo δίπλα από το «Ραχάτι» ένα από τα πιο γνωστά και καλύτερα του είδους στην Θεσ/νίκη). Τα μαγαζιά, αυτά, είναι διακοσμημένα σε ανατολίτικο στυλ και συχνά διαμορφωμένα έτσι που ως καθίσματα χρησιμοποιούνται μαξιλάρες. Η chill out μουσική ή απαλή ανατολίτικη δημιουργεί ευχάριστο κλίμα στην παρέα και καλό περιβάλλον για συζήτηση (κάτι σαν την κρασοσυζήτηση που έλεγαν οι παλιότεροι).


Ενδιαφέρουσα πρόταση ως «after» αλλά και για ένα πιο ήρεμο καφέ ή ποτό με την παρέα.


για περισότερες πληροφορίες για την ιστορία του Ναργιλέ στο Url:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BB%CE%AD